preskoči na sadržaj
Vijesti

PRVI DEBATNI TURNIR, A VEĆ BRONČANA MEDALJA!

Paula, Cora i Maksim među najboljim ekipama i govornicima turnira

Debatni klub Meštri osnovan je početkom ove školske godine. Kao i ostali debatni klubovi u Hrvatskoj djeluje u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom (HDD).


Debata je vještina argumentiranog raspravljanja između dvije suprotstavljene ekipe (afirmacijske i negacijske). Odvija se prema određenim pravilima (dvije ekipe po tri govornika, a svaki govornik ima svoju ulogu; za osnovne škole u tzv. KP formatu) i u točno određenom vremenskom okviru. Debatirati se može o moralnim, društvenim, političkim i drugim pitanjima (npr. Opravdano je manje kažnjavati krađe koje su počinile siromašne osobe, Učenici bi trebali prijavljivati prepisivanje na ispitima, Pušenje na javnim mjestima treba zabraniti, Komunikacija internetom zbližava ljude, Republika Hrvatska trebala bi uložiti više napora u zaštiti šuma, Zoološke vrtove treba ukinuti, Treba cenzurirati nasilje u crtanim filmovima, Treba zabraniti reklame koje su usmjerene na djecu...). O pobjedniku debate odlučuje jedan ili više sudaca.

Debata je korisna edukacijska metoda jer razvija kritičko mišljenje, uči kako prevladati predrasude i biti tolerantan prema različitim idejama i stavovima. Na taj način debata priprema učenike za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom društvu.

Debata dakle ima i obrazovnu ulogu, ali prije svega je oblik intelektualnog natjecanja.

 

Dana 15. listopada članovi kluba bili su na cjelodnevnom debatnom seminaru koji HDD organizira za sve početnike.

Prvi ovogodišnji debatni turnir održan je 12. studenoga u OŠ Špansko Oranice. Našu školu predstavljale su dvije ekipe: Meštri 1 (Anđela Jakiša, Karla Gregurić i Luka Ćorić) i Meštri 2 (Paula Zdelar, Cora Borković i Maksim Kranjec).

Na turniru je sudjelovalo 29 ekipa koje su u četiri kola debatirale na tezu: Maloljetnicima treba zabraniti profesionalno bavljenje sportom.

Da bi došli na turnir, debatanti su istraživali i iščitavali literaturu, prikupljali podatke iz novina i interneta, razgovarali sa stručnjacima, pripremali argumentaciju, vježbali retoriku, te ujedno i učili o ovoj temi.

Vrlo smo zadovoljni uspjehom koji smo postigli: Meštri 2 osvojili su treće mjesto i brončane medalje, a Meštri 1 također odlično peto mjesto!

Cora Borković 10. je govornica turnira, Anđela Jakiša 12., Karla Gregurić 18., Maksim Kranjec zauzeo je 21., Paula Zdelar 34. te Luka Ćorić 51. mjesto od ukupno 87 debatanata.

Svi vi koje motivira uspjeh naših debatanata, a želite se i sami okušati u ovoj vještini, dobrodošli ste na našim redovnim tjednim sastancima.

Voditeljica debatnoga kluba Gordana LjubasPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marja Krstulić   datum: 28. 11. 2016.

Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događajiŠkolska kuhinja

Raspored prehrane za mjesec listopad!

 

Priloženi dokumenti:
jelovnik listopad 2017 .docx


Tražilica

Školske novine


Poveznice

 

 

preskoči na navigaciju