preskoči na sadržaj
Vijesti

Dan ružičastih majica u OŠ Ivana Meštrovića

Stop nasilju/ Škola bez nasilja

Protiv nasilja među djecom

Gostovanje FORUM kazališta Savjetovališta Luka Ritz

Prevencija nasilja na internetu

O problemu nasilja na internetu i međuvršnjačkome nasilju mnogo se govori, no još nije pronađen čarobni štapić za rješenje ovoga problema. U potrazi za rješenjima, prošle smo godine potražili pomoć u Savjetovalištu za mlade Luka Ritz. Rado su nam došli u goste i u našoj su školi odigrali prvu forum predstavu na temu: Prevencija nasilja na internetu. Učenici su zajedno sa svojim razrednicima i članovima forum kazališta, sudjelovali u oblikovanju i realizaciji predstave.


Forum-kazalište je vrsta kazališta potlačenih u kojemu gledatelj nije samo pasivni promatrač. Idejni tvorac ovoga kazališta brazilski je redatelj  Augusto Boal. Gledatelj glumi, postavlja pitanja i ima mogućnost mijenjanja tijeka predstave, nudeći vlastita rješenja.

Radionica forum-kazališta izazvala je interes i zanimanje  učenika koji su se po prvi put susreli s ovakvom vrstom kazališta u kojemu publika može aktivno sudjelovati  Cilj ove predstave - radionice bio je osvijestiti i smanjiti pojave nasilnoga ponašanja uz pomoć dramsko - pedagoških metoda kazališta potlačenih - forum kazališta.

Na ovaj način učenici su postali aktivni sudionici predstave: ulazili su u različite uloge (žrtve, prijatelja, roditelja, učitelja, nasilnika) te su na taj način svojim aktivnim sudjelovanjem tražili i predlagali moguća rješenja. U potrazi za rješenjima, učenici su  u bilo kojem trenutku mogli zaustaviti i mijenjati prikazanu scenu tlačenja.

Komentari učenika o forum kazalištu:

 

Predstava je bila jako zanimljiva, pravo osvježenje. Ovo mi je vjerojatno najdraža predstava koju sam gledao.                            Loren

                                                                   

 

Meni je ova predstava bila jako neobična  zato što sam prvi put doživjela da publika s glumcima rješava problem. Svatko je mogao glumiti i reći svoje mišljenje. Iako zabavna i smiješna, predstava je imala jaku poruku.                                                                                                              Matea

 

Bilo je odlično. Glumci su na zabavan i smiješan način prikazali vrlo ozbiljan problem. Prvi sam put vidio  ovakvu predstavu u kojoj i  publika može sudjelovati. Zabavio sam se i nasmijao, ali i naučio nešto novo.                                                                                                                       Vito                                                                                                                                                                                          

Predstava mi je bila zanimljiva, poučna i smiješna jer sam imao osjećaj kao da sudjelujem u predstavi. Naučio sam kako se trebam ponašati u takvim situacijama.                                                                 

Mihael

 

Predstava mi se svidjela. Bila je zanimljiva i poučna. Svidjelo mi se što smo mogli sudjelovati u predstavi i reći svoje mišljenje.

                                                                                                                       Silvija

 

Predstava je bila kreativna i potaknula nas je na razmišljanje. Kao gledatelji imali smo priliku aktivno sudjelovati i  diktirati daljnji tijek radnje. Ja  sam bila aktivna: dva puta sam ušla u različite uloge i tako zamijenila glumce na sceni.

 Mia

Radionice forum-kazališta izvrsna su metoda kojom djeca i mladi razvijaju samopouzdanje i socijalne vještine koje su im potrebne da bi se mogli suprotstaviti svim  oblicima neprihvatljivoga ponašanja.  Kako radionice ovakvoga tipa ne mogu odjednom polučiti rješenja za sve probleme, odlučili smo u našoj školi osnovati učeničku forum skupinu kako bismo pomagali jedni drugima i prevenirali ovakva ponašanja. Cijelu smo godinu vrijedno radili i u suradnji s članovima  forum kazališta Savjetovališta Luka Ritz, organizirali brojne radionice i predstave u kojoj su naši sedmaši za ostale učenike naše škole glumili i osmišljavali predstavu. Osim što su povezali, lijepo surađivali i zabavili, naši su učenici doživjeli snažan osjećaj uspjeha nakon svake odigrane predstave-radionice.

                                                                         Voditeljica Forum skupine Snježana Akrap

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marja Krstulić   datum: 26. 2. 2017.

Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događajiŠkolska kuhinja

Raspored prehrane za mjesec listopad!

 

Priloženi dokumenti:
jelovnik listopad 2017 .docx


Tražilica

Školske novine


Poveznice

 

 

preskoči na navigaciju