preskoči na sadržaj
Vijesti

Projekt Prijatelj Down

U našoj školi smo 21. ožujka 2017. obilježili Svjetski dan osoba sa sindromom Down. Jedan od razloga zašto smo željeli ovaj dan obilježiti glasnije i temeljitije nego do sada je taj što našu školu već drugu godinu pohađaju tri djevojčice sa sindromom Down.

One su neizostavan dio naše školske zajednice, stoga smo htjeli više saznati o osobama sa sindromom Down. U projektu su sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda, njihovi učitelji i poneki roditelj.

Tara, Leticija i Marta


U tjednu prije 21. ožujka učenici su na satu razrednika pogledali powerpoint prezentaciju putem koje su saznali što je to sindrom Down te kako osobe sa sindromom Down imaju iste potrebe kao i svi mi, samo ih mogu zadovoljiti na neke druge načine u kojima im mi možemo pomoći.

Isto tako, učenici su upoznali i naše tri djevojčice koje dio nastave provode u redovitim razredima sa svojim asistenticama, a dio u posebnom razrednom odjeljenju gdje uče s učiteljicom rehabilitatoricom. Naše djevojčice su vrlo aktivne te sudjeluju u svim školskim aktivnostima, od kojih posebno ističemo školske priredbe i volontiranje u zajedničkom čitanju.

Nakon što smo svi zajedno naučili više o osobama sa sindromom Down, jedva smo dočekali 21. ožujka.

Tog dana naša škola postala je dom šarenih čarapa. Različite šarene čarape obuli smo kako bismo na taj način simbolično izrazili podršku našim djevojčicama i poručili im da ih s veseljem prihvaćamo kao dio naše zajednice. Tih dana djevojčice su postale domaćini mnogim gostima u svojoj učionici koji su poželjeli upoznati ih, nešto im otpjevati ili pokloniti.

Bilo je divno vidjeti iskreno prihvaćanje i druženje s onima koji su mrvicu drugačiji.

                            1. b                                       radovi učenika 1. a

                             2. b                                  produženi boravak 2. a i 2. c

                2. d u posjetu posebnom odjelu                      3. c

                           4. c                                                     5. d

6. a                                                           7. a

 

Zadnji dan projekta, 22. ožujka, učili su i učitelji i roditelji. Imali smo čast ugostiti gđu Dinku Vuković, predsjednicu Hrvatske zajednice Down sindroma, koja je održala predavanje u maloj dvorani pod nazivom Obrazovanje učenika sa sindromom Down.

mr.sc. Dinka Vuković                                  učitelji i roditelji

 

Iako zadnji dan projekta, on nije i posljednji. Njegov dio smo svakoga dana u zajedničkom učenju i druženju svih učenika naše škole.

                                         svakodnevica u našoj školi

 

Sve aktivnosti u kojima smo sudjelovali naučile su nas da moramo poštivati prava osoba kojima treba više pomoći u svakodnevnom životu. Osobe sa sindromom Down imaju pravo na ravnopravan život u zajednici. Svi mi trebamo štititi njihova prava i omogućiti im da se školuju i osposobe za rad i samostalan život.

 

Rasti i razvijati se možemo jedino u bogatstvu različitosti koje nam pruža život, stoga ih moramo prihvatiti i pomoći jedni drugima za bolji i ljepši svijet.

 

              izvješće sastavila Katarina Vrtarić, učiteljica u produženom boravku

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marja Krstulić   datum: 6. 4. 2017.

Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događajiŠkolska kuhinja

Raspored prehrane za mjesec listopad!

 

Priloženi dokumenti:
jelovnik listopad 2017 .docx


Tražilica

Školske novine


Poveznice

 

 

preskoči na navigaciju