preskoči na sadržaj
Čitamo mi u obitelji svi

 

Projekt ČITAMO MI, U OBITELJI SVI 2017/18. šk.god.

 

NAJBOLJI DOJMOVI UČENIKA KOJI SU SUDJELOVALI U PROJEKTU 2018. GOD.

 

Prvi put u životu, moja obitelj čita zajedno!

Ja sam pročitao Gregov dnevnik  i Pettson ima loš dan, a moj brat trogodišnjak „pročitao“ je Vlakovi kroz povijest.

Moj tata je čitao Svemir, a mama Vrijeme ljubavi, a baka je rekla da ju  ta knjiga podsjeća na prošlost, a dida je pročitao Nemreš bit pametan.

Svidio mi se ruksak zato što je to prvi put u životu da moja obitelj čita zajedno, a knjige koje sam pročitao su radosne, šaljive i šarene.

učenik L.

Zajedno smo čitali tri dana!

Kad sam čula da će ruksak doći kod mene, bila sam jako sretna i vesela i moja se obitelj razveselila kad sam ga donijela doma. Zajedno smo čitali tri dana!

Nakon što sam im pokazala knjige, mami se svidjela knjiga Što je ljubav, a tata je čitao Ratnici i Kapetan Gaćeša. Seki se jako svidjela knjiga Findusov Božić i Studio za animaciju. Ja sam pročitala Tko se to tamo gura kao i sve ostale knjige za djecu.

Moja obitelj i ja bili smo jako sretni zato što su nam se knjige jako svidjele i što smo proveli dugo vremena zajedno čitajući razne knjige i priče. Ja sam najviše sretna zato što sam imala slobodnog vremena za čitati knjige.

Učenica E.

Lijepo smo se družili uz knjige

Jedva sam čekala otvoriti ruksak da pokažem svojoj obitelji koje su knjige unutra.

U petak navečer, ja i mama čitale smo naizmjence Božićnu kašu koja je imala zanimljive likove te je bila smiješna. U subotu i nedjelju sam čitala Gregov dnevnik koji je jako smiješan i zanimljiv, a svidjelo mi se što ima mnogo ilustracija i stripova koji su mi bili također jako smiješni. Voljela bih pročitati i ostale Gregove dnevnike. Plavo staklo nisam pročitala do kraja, pa ću si ga kasnije posuditi u knjižnici da dovršim čitanje. Tata i sestra su pročitali Titanic, a sestra je saznala neke nove činjenice o događajima te noći kad je Titanic potonuo. Tata misli da siromašni uvijek nastradaju. Knjigu Snimamo film smo zajedno prelistali. Mama je počela čitati Školski neuspjeh i ovisničko ponašanje.

Svi smo pronašli nešto za sebe i lijepo smo se družili uz knjige.

Učenica V.

Svatko je odabrao knjigu koja mu se činila najzanimljivija

Moja obitelj i ja smo za čitanje odbrali različite knjige. Svatko je odabrao knjigu koja mu se činila najzanimljivija.

Ja sam čitala Atlas svemira zato što me zanima što se događa na nebu, a seka je čitala Kako crtati strip zato jer obožava crtati.

Tata je rješavao Sudoku ( ne u knjizi nego na papiru zato što se knjiga ne smije šarati), a mama je čitala Francuz zato što joj se činila lijepa i čak se smijala dok je čitala.

Učenica A.

crtež učenice V.

 

O PROJEKTU ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

Naša Škola se i ove godine uključuje nacionalni projekt poticanja čitanja u osnovnim školama Čitamo mi, u obitelji svi u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara. Dio smo velike obitelji od 160  škola diljem Hrvatske koji sudjeluju u Projektu.

Svaki petak učenici 3. razreda u naprtnjači svojoj kući odnose sedam novih knjiga različite tematike namijenjene različitim dobnim skupinama.

Kroz pet dana učenici, roditelji, braća, sestre, bake, djedovi i drugi članovi obitelji zajedno provode vrijeme čitajući knjige iz naprtnjače te razgovaraju o pročitanome.

Ovim Projektom promičemo razvoj čitalačke vještine, elementa kompetencije „učiti kako učiti“ (prema Nacionalnom okvirnom kurikulumu, a preuzeto prema Recommendation of the European Parliament and of the Council of 18 December fo lifelong learning) i sastavnice cjeloživotnog učenja.

Škola je ustanova kojoj je temelj postojanja poticati čitanje. Pa tako čitamo na nastavi hrvatskog jezika, stranog jezika, povijesti, geografije…

A što je s obitelji? Domom? Koliko djece čita kod kuće knjige po slobodnom izboru? Koliko majki i očeva, braće i sestara čita? Djedova, baka, stričeva, tetki i tetaka?

Nacionalni projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“ upravo želi unutar obitelji osvijestiti potrebu za čitanjem, dobrobiti koje ono donosi i za obitelj kao zajednicu i za dijete kao mladu osobu čije se čitalačke navike tek formiraju.

Ove godine odabrali smo sedam zanimljivih knjiga, po jednu iz svake od sedam ponuđenih tematskih cjelina (1. Carstvo dječjih priča, 2. Obiteljsko druženje uz stihove, stripove i humoristične tekstove, 3. Isključivo za roditelje; zbirka priča, pjesama ili romani za mame, tate, bake, djedove, stričeve, tetke,  4.  Slikovnica – obiteljska družionica,   5.  Mali istraživači, 6. Odgoj djece i mladih,  7. Igrom do boljeg čitanja - knjiga za bolje provođenje slobodnog vremena).

 

Projekt započinjemo 9. veljače 2018.god. kada će prvi učenik ili učenica trećeg razreda svojoj kući ponijeti ruksak s knjigama. U ruksaku se osim knjiga nalazi i Bilježnica dojmova.

U Bilježnicu dojmova svaki će učenik napisati kraći sastavak u kojem će prenijeti svoje dojmove, osjećaje o obiteljskom čitanju. Možda se dogodio kakav zanimljiv događaj, nešto smiješno, nešto zabavno; a možda dijete voli pisati pjesme? I pjesme su dobrodošle.

A roditelji mogu fotografirati jedan trenutak zajedništva te fotografiju zalijepiti u Bilježnicu dojmova na za to predviđeno mjesto.

U nastavku pročitajte nekoliko primjera dojmova iz Bilježnice koje su napisali naši učenici prošle godine:

Ja sam pročitala sve knjige, nema niti jedne koja mi se nije svidjela. „Borovnica“ je zabavna, a slikovnica „Kako je Findus bio mali i izgubio se“ je puna pustolovina. Knjiga „Leon Napoleon“ mi se je svidjela jer je posebna knjiga. „Vitezovi“ nam pripovijedaju kako je bilo našim precima i vitezovima u prošlosti, knjiga „Kako nacrtati lica“ je jako kreativna. Knjiga „Domovinski rat“ nam pripovijeda o domovinskom ratu.

Ja sam čitala svaki dan malo po malo, a moja mama je pročitala knjigu „Nesretni tinejdžeri“. Ja i mama smo čitale tako što bi svaku večer prije spavanja, čitale svaka u svom krevetu.

Sve u svemu, meni je ova organizacija Čitajmo mi u obitelji svi jako dobra i poučna, a te knjige bi mogle i drugu djecu potaknuti da više čitaju.

Jako volim ovu organizaciju!


Stigla torba puna knjiga

Primit se posla, moja je već briga.

Čitam, listam svakog dana

Od svega me već boli glava.

Svaki redak, svako slovo

Pažljivo pročitam već nanovo.

Volim čitat i proučavat

I o sadržajima raspravljat.

Spavanje je već blizu

i knjige opet k meni stižu.

Mama čita red po red

nježne riječi, vedar tekst.

Oči tonu u lagan san,

a ja jedva čekam novi dan!


Ruksak sam donio

I zato pjesmu oslobodio.

Ruksak ovaj je baš fora

i super je što u njemu nema

nikakvih noćnih mora.

Evo držim ti figu

tak da s njim ne upadneš

u neku veliku brigu.

Ruksak je baš odličan

pa nemoj onda bit ironičan.

  


 

Volim čitati

Ako će te mene pitat

Je li ja volim čitati?

Moj odgovor je da,

Jer čitati obožavam ja.

Knjige ti maštu bude

Neke su čarobne, a neke lude.

Knjige mi uljepšavaju dan

Uz njih često utonem u san.

 

Roditelji i članovi obitelji upoznati su s ciljevima i načinom provedbe projekta na roditeljskom sastanku, tako da se nadamo da će sa svojom djecom kvalitetno, ovog puta čitajući, provesti slobodno vrijeme. Djeca najbolje uče oponašanjem, iako ona toga nisu svjesna, stoga iskoristimo to da bismo ih usmjerili prema knjizi. Koristi su višestruke: zajedničko provedeno vrijeme – neprocjenjivo, poboljšanje  kvalitete čitanja, stečena nova znanja, razvijanje mašte, poboljšanje komunikacijskih vještina i vokabulara…

Da bi se projekt mogao provesti, potrebna je i suradnja nakladnika koji su prepoznali kvalitetu projekta te njegov doseg. Ove godine sudjeluju: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Mentor, Mozaik knjiga, Naklada Lusio, Naklada Semafora, Naklada Slap, Planet Zoe i Školska knjiga.

Više o Projektu.

Hrvatska mreža školskih knjižničara udruga je čiji članovi volonteri provode i koordiniraju ovaj projekt na nacionalnoj razini.

Photo by Ben White on Unsplash

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


 


Školska kuhinja

Raspored prehrane za mjesec: STUDENI

 

Priloženi dokumenti:
jelovnik studeni 2020.docx


TražilicaŠkolske novine


Poveznice

 

 

preskoči na navigaciju