preskoči na sadržaj

O Učeničkoj zadruzi Eko Meštri

Kad pričamo o poduzetništvu u školi, mislimo na učeničku zadrugu. Ipak, učenička zadruga se ne osniva zbog ekonomskog uspjeha već zbog pružanja prilike učenicima za konkretnijim učenjem izvan učionice na vlastitim iskustvima, razvijajući tako poduzetničke kompetencije – inovativnost, marljivost, poduzetnost, samostalnost, spremnost na preuzimanje odgovornosti zbog rizika i suradnju.

Zadruga aktivnosti održava na sekcijama (izvannastavnim aktivnostima) 35 sati godišnje – na redovnim satima – jednom tjedno po jedan sat, dva sata svaka dva tjedna, na radionicama i sl.

Članovi zadruge mogu biti učenici, učitelji, roditelji, čistačice, domari i vanjski suradnici.

Učenička zadruga Eko Meštri je eko zadruga, bavi se aktivnostima kojima je primarni cilj očuvanje prirode, održivi razvoj i recikliranje. Razvija poduzetničke kompetencije učenika. Područje rada je proizvodnja uporabnih i ukrasnih predmeta koristeći otpadne materijale.

Zadruga je osnovana na početku školske godine 2016. / 2017. i od samog početka aktivno sudjeluje na prodajnim izložbama, humanitarnim akcijama i smotrama.

U zadruzi djeluje 7 sekcija: Eko-art, Iglica, Mali dizajneri, Mali ekolozi, Mali kreativci, Mali vrtlari i Mladi poduzetnici.

Proizvodi koji nastaju kao rezultat rada u sekcijama su ukrasni, uporabni i prigodni predmeti. Učenici se potiču da svake godine osmisle i na tržište izbace barem jedan novi proizvod. Tako je u školskoj godini 2018. / 2019. zadruga izrađivala, osim svojih uobičajenih proizvoda, različite društvene igre (križić – kružić, mlin, upecaj ribicu, lutke zijevalice, lutkice čarapice...), a u školskoj godini 2019. / 2020. odlučila se za izradu uporabnih predmeta za kućanstvo (vješalice, podlošci za čaše, mobili za bebe, tabure, teglice sa začinima, sapuni sa začinskim biljem, čaj iz školskog vrta, magnetići sa začinskim biljem i cvijećem...). U školskoj godini 2020. / 2021. učenici će širiti poslovanje zadruge, razvijati stvaralački pristup prema izazovima i promjenama, približiti se kupcima putem društvenih mreža, razvijati marketinške strategije i prilagođavati ih digitalnom okruženju, analizirati financijske rezultate te odnos prihoda i rashoda.

Zadruga svoje proizvode inače nudi na prodaju na aktivnostima koje škola organizira kao zajednička kuturno-društvena događanja, druženja škole, roditelja i lokalne zajednice - na Kestenijadi, Večeri matematike, božićnoj priredbi, izložbama, Danu otvorenih vrata, Danu škole, na Danima Gajeva i Jaruna te na smotrama. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, zadruga će digitalizirati svoj katalog proizvoda te ga ponuditi kupcima putem mrežne stranice naše škole.

Kako bismo zadovoljili potrebe i interese učenika i društva, rad u učeničkoj zadruzi samo je mali doprinos odgoju mladog čovjeka koji je odgovoran za društvo, vrijedno doprinosi, suosjećajan je i poduzetan građanin, spreman uhvatiti se u koštac sa svakodnevnim izazovima koje postavlja način života u sredinama u kojima živi.

  :: opširnije :: 


objavio: Tomislav Cvitković  datum: 27. 1. 2020. 14:22
» Arhiva naših vijesti    
 


Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


 


Školska kuhinja

Raspored prehrane za mjesec: STUDENI

 

Priloženi dokumenti:
jelovnik studeni 2020.docx


TražilicaŠkolske novine


Poveznice

 

 

preskoči na navigaciju