preskoči na sadržaj

O Učeničkoj zadruzi Eko Meštri

Kad pričamo o poduzetništvu u školi, mislimo na učeničku zadrugu. Ipak, učenička zadruga se ne osniva zbog ekonomskog uspjeha već zbog pružanja prilike učenicima za konkretnijim učenjem izvan učionice na vlastitim iskustvima, razvijajući tako poduzetničke kompetencije – inovativnost, marljivost, poduzetnost, samostalnost, spremnost na preuzimanje odgovornosti zbog rizika i suradnju.

Zadruga aktivnosti održava na sekcijama (izvannastavnim aktivnostima) 35 sati godišnje – na redovnim satima – jednom tjedno po jedan sat, dva sata svaka dva tjedna, na radionicama i sl.

Članovi zadruge mogu biti učenici, učitelji, roditelji i vanjski suradnici.

Učenička zadruga Eko Meštri je eko zadruga, bavi se aktivnostima kojima je primarni cilj očuvanje prirode, održivi razvoj, recikliranje te razvija poduzetničke kompetencije učenika. Područje rada je proizvodnja uporabnih i ukrasnih predmeta koristeći otpadne materijale.

Ideja je nastajala s više strana (inicijativa) i rezultirala osnivanjem zadruge – učenici su (nasuprot sjedilačkom načinu učenja) željeli izrađivati predmete, prodavati i tako namaknuti sredstva za određene humanitarne aktivnosti, učitelji su u svom radu osvješćivali učenike o važnosti čuvanja prirodnih dobara i poticali ih na razmišljanje o osobnoj odgovornosti prema našem planetu, roditelji su spremni na suradnju i uvijek se rado odazovu aktivnostima škole. U zadruzi djeluje 6 sekcija: Iglica, Mladi čuvari prirode Ariš, Mali ekolozi, Eko-art, Kukičanje i Mali dizajneri.

Proizvodi koji nastaju kao rezultat rada u sekcijama su: platnene torbe za kupovinu, didaktičke igračke, taktilne slikovnice, ogrlice od tkanine, čašice za olovke i razni drugi ukrasni, uporabni i prigodni predmeti.

Zadruga svoje proizvode planira ponuditi na prodaju na aktivnostima koje škola organizira kao zajednička kuturno-društvena događanja, druženja škole, roditelja i lokalne zajednice – na Kestenijadi, Večeri matematike, božićnoj priredbi, izložbama, Danu otvorenih vrata, Danu škole i na Danima Gajeva i Jaruna.

Kako bismo zadovoljili potrebe i interese učenika i društva, rad u učeničkoj zadruzi samo je mali doprinos odgoju mladog čovjeka koji je odgovoran za društvo, vrijedan doprinositelj, suosjećajan i poduzetan građanin, spreman uhvatiti se u koštac sa svakodnevnim izazovima koje postavlja način života u sredinama u kojima žive.

  :: opširnije :: 


objavio: Marja Krstulić  datum: 8. 12. 2016. 16:08
 


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događajiŠkolska kuhinja

Raspored prehrane za mjesec prosinac

 

Priloženi dokumenti:
jelovnik prosinac 2018.docx


TražilicaŠkolske novine

 

 


Poveznice

 

 

preskoči na navigaciju